Πώς να φροντίσετε τα καλοριφέρ σας

Πώς να φροντίσετε τα καλοριφέρ σας

Έχετε μια ερώτηση σχετικά με τα καλοριφέρ σας; Οι έμπειροι υδραυλικοί της εταιρείας 24gr.gr βρίσκονται διπλά σας ώστε να σας καθοδηγήσουν στα βασικά και να σας δώσουν μερικές καλές συμβουλές για την συντήρηση και επισκευή των καλοριφέρ στο σπίτι ή την επιχείρηση σας.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συντήρηση ή επισκευή παλαιών καλοριφέρ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν διαθέτετε θερμαντικά σώματα ατμού ή ζεστού νερού. Ο απλούστερος τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να κοιτάξετε τον αριθμό των σωλήνων που προέρχονται από το καλοριφέρ σας.

Εάν υπάρχει μόνο ένας σωλήνας, τότε είναι ένα σύστημα ατμού. Δύο σωλήνες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν είτε ατμό είτε ζεστού νερού, με το συμπυκνωμένο ή κρύο νερό να επιστρέφει στο λέβητα από τον δεύτερο σωλήνα.

Καλοριφέρ ζεστού νερού

Στα θερμαντικά σώματα ζεστού νερού, μια βαλβίδα μείωσης της πίεσης μεταξύ του νερού της κεντρικής παροχής και του συστήματος θέρμανσης ζεστού νερού τα κρατά συνεχώς γεμάτα. Τα περισσότερα διώροφα σπίτια χρειάζονται πίεση 12psi και αυτή είναι η εργοστασιακή ρύθμιση της βαλβίδας.

Εάν το σπίτι σας έχει τρεις ορόφους και υπάρχουν καλοριφέρ στον τελευταίο όροφο, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε τη βαλβίδα ώστε να τροφοδοτεί νερό με πίεση 18psi για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλοριφέρ είναι γεμάτα.

Μόλις γεμίσει, μια αντλία κυκλοφορίας ή πιο απλά κυκλοφορητής μετακινεί το θερμαινόμενο νερό από το λέβητα στα καλοριφέρ και πίσω. Παλαιότερα, πολλά συστήματα θέρμανσης με ζεστό νερό δεν είχαν αντλίες κυκλοφορίας. Το νερό έρεε με τη βοήθεια της βαρύτητας, το ζεστό νερό να ανεβαίνει και το κρύο νερό να επιστρέφει στο λέβητα.

Εξαιτίας αυτού, πολλά καλοριφέρ, χυτοσιδήρου έχουν συνδέσεις σωλήνων στο κάτω μέρος του καλοριφέρ. Το θερμαινόμενο νερό εισέρχεται στο καλοριφέρ και ανεβαίνει ψηλά, ενώ το ψυχρότερο νερό μέσα στο καλοριφέρ επιστρέφει πίσω στο λέβητα.

Καλοριφέρ ατμού

Εάν έχετε καλοριφέρ ατμού, καθένα από αυτα θα έχει είτε έναν είτε δύο σωλήνες. Όλα τα θερμαντικά σώματα ατμού εκμεταλλεύονται τη βαρύτητα για να επαναφέρουν τον συμπυκνωμένο ατμό (που ονομάζεται «συμπύκνωμα») στον λέβητα.

Το κλειδί για να λειτουργήσει όλα είναι να διατηρηθεί η πίεση του συστήματος χαμηλή. Εάν δεν μπορείτε να θερμάνετε το παλιό σας σπίτι με πίεση 2 psi ή λιγότερο (αυτή είναι η πίεση που χρησιμοποιεί το Empire State Building), κάτι δεν πάει καλά.

Ο ατμός υψηλής πίεσης μπορεί να συγκρατήσει τους αεραγωγούς σε ένα σύστημα ατμού ενός σωλήνα κλειστό, και με τους αεραγωγούς κλειστούς ο αέρας δεν μπορεί να διαφύγει από το σύστημα. Εάν ο αέρας δεν μπορεί να βγει, ο ατμός δεν μπορεί να εισέλθει.

Η υψηλή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει την παραμονή του συμπυκνώματος στο σύστημα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ήχους σφυρηλάτησης και υψηλούς λογαριασμούς καυσίμων.

Η συσκευή που ελέγχει την πίεση βρίσκεται στο λέβητα και για τη θέρμανση του σπιτιού σας θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση.

Πώς να φροντίσετε τα καλοριφέρ σας

Καλοριφέρ με ένα σωλήνα

Τα τμήματα καλοριφέρ ατμού ενός σωλήνα συνδέονται συχνά μόνο στα κάτω μέρη τους. Ένα τμήμα είναι σαν μια μεμονωμένη φέτα σε ένα καρβέλι ψωμί. Ο ατμός είναι ελαφρύτερος από τον αέρα, οπότε όταν εισέρχεται σε ένα καλοριφέρ ατμού ενός σωλήνα μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας στο κάτω μέρος του καλοριφέρ, θα ανέβει, ωθώντας τον αέρα μπροστά.

Ο αέρας θα βγει από το καλοριφέρ μέσω του αεραγωγού, που βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα, και περίπου το ένα τρίτο του δρόμου κάτω από την κορυφή. Γιατί; Εάν ο αεραγωγός ήταν στην κορυφή του τελευταίου τμήματος, ο ελαφρύτερος ατμός από τον αέρα θα το έκλεινε πριν ζεσταθεί το μεγαλύτερο μέρος του καλοριφέρ.

Καλοριφέρ ατμού δύο σωλήνων

Τα θερμαντικά σώματα ατμού δύο σωλήνων έχουν τη βαλβίδα παροχής ατμού είτε στην κορυφή του καλοριφέρ είτε (πιο σπάνια) στο κάτω μέρος. Η επιστροφή – ο σωλήνας που χρησιμοποιεί το συμπύκνωμα για να επιστρέψει με βαρύτητα στο λέβητα σας – βρίσκεται πάντα στο κάτω μέρος του καλοριφέρ.

Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή παγίδας ατμού ή μπορεί να είναι αυτό που αποκαλούμε συσκευή «ατμού», η οποία βρίσκεται σε δεκάδες σχήματα και μεγέθη. Σε αντίθεση με τα καλοριφέρ ενός σωλήνα, μπορείτε να ρυθμίσετε τη βαλβίδα τροφοδοσίας σε ένα καλοριφέρ δύο σωλήνων για να αφήσετε περισσότερο ή λιγότερο ατμό, το οποίο είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος.

Σε ένα καλοριφέρ ενός σωλήνα, ο ατμός και το συμπύκνωμα μοιράζονται αυτόν τον περιορισμένο χώρο μέσα στη βαλβίδα τροφοδοσίας ενός σωλήνα και αν πετάξετε αυτήν τη βαλβίδα, θα έχετε πολλούς θορύβους χτυπήματος και αεριζόμενους αεραγωγούς καθώς ο ατμός πετά το νερό γύρω στα στενά όρια της μερικώς κλειστής βαλβίδας.

Μετατροπή θερμαντικών σωμάτων

Επειδή τα θερμαντικά σώματα ατμού δύο σωλήνων έχουν συνδέσεις τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος κάθε τμήματος καλοριφέρ, μπορούν να μετατραπούν σε λειτουργία με ζεστό νερό.

Τα παλιά θερμαντικά σώματα ατμού απαιτούν συνήθως περισσότερη συντήρηση από τα αντίστοιχα ζεστού νερού (συμπεριλαμβανομένης της έκπλυσης της διακοπής χαμηλού νερού του λέβητα μία φορά την εβδομάδα, ώστε ο λέβητας να μην φράξει και καεί), γι ‘αυτό πολλοί τεχνικοί υδραυλικοί προτείνουν μετατροπή.

Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν το κάνετε αυτό. Επειδή τα καλοριφέρ ζεστού νερού πρέπει να λειτουργούν σε χαμηλότερη θερμοκρασία, το καλοριφέρ σας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παρέχει αρκετή θερμότητα τις πιο κρύες μέρες. Δεδομένου ότι τα περισσότερα θερμαντικά σώματα ατμού είναι υπερβολικά μεγάλα αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν τα θερμαντικά σώματα ατμού και οι παλιοί σωλήνες σας μπορούν να αντέξουν την πίεση 12 έως 18 psi που απαιτείται από ένα σύστημα ζεστού νερού. Μέχρι τώρα, αυτό το παλιό σύστημα ατμού λειτουργεί με πίεση μικρότερη από 2-psi.

Εάν υπάρχουν διαρροές, θα τις παρατηρήσετε όταν αλλάζετε σε ζεστό νερό, οπότε είναι καλύτερο να αναζητήσετε διαρροές ενώ εξακολουθείτε να τα λειτουργείτε με ατμό. Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αυξήσετε την πίεση (μόνο προσωρινά!) στα 10 psi και να πραγματοποιήσετε διεξοδική αναζήτηση διαρροών.

Η εμφάνιση είναι τα πάντα

Υπερμεγέθη καλοριφέρ

Όταν έφτασε η πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 1918 και έβγαλε τη ζωή 675.000 Αμερικανών, πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν τον αέρα μέσα στα σπίτια τους – και για καλό λόγο. Το Συμβούλιο Υγείας απάντησε το 1919, επιμένοντας στους ανθρώπους να διατηρούν τα παράθυρά τους ραγισμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να αφήσουν τον καθαρό αέρα.

Κατά συνέπεια, τα καλοριφέρ έγιναν μεγαλύτερα – αρκετά μεγάλα για να θερμάνουν ολόκληρο το σπίτι την πιο κρύα χειμερινή ημέρα, συχνά με τα παράθυρα ανοιχτά. (Τις ήπιες μέρες, ο θερμοστάτης θα σβήσει τα θερμαντικά σώματα ενός σωλήνα προτού να ζεσταθούν σε όλη την έκταση.)

Το υπερβολικό μέγεθος των καλοριφέρ ήταν ο κανόνας κατά τη δεκαετία του 20 αλλά όταν έφτασε η Μεγάλη Ύφεση και επειδή η Ισπανική Γρίπη δεν επέστρεψε ποτέ οι άνθρωποι άρχισαν να κλείνουν τα παράθυρά τους για να εξοικονομήσουν καύσιμα και όλα αυτά τα υπερμεγέθη καλοριφέρ που εργάζονται υπερωρίες το έκαναν αρκετά ζεστό στο εσωτερικό.

Θερμαντικά σώματα

Οι άνθρωποι έμαθαν σύντομα, χάρη στην έκθεση του Εθνικού Γραφείου Προτύπων του 1935, ότι το χρώμα που περιέχει μεταλλικές νιφάδες θα μπορούσε να μειώσει την απόδοση του ψυγείου έως και 20 τοις εκατό. Άρχισαν να χαλούν τα καλοριφέρ τους με αλουμίνιο ή χρυσό χάλκινο χρώμα, γι ‘αυτό πολλά παλιά καλοριφέρ είναι χρωματισμένα είτε από ασήμι είτε από χάλκινο.

Περιβλήματα καλοριφέρ

Οι άνθρωποι ανακάλυψαν επίσης ότι η τοποθέτηση ενός περιβλήματος πάνω από ένα καλοριφέρ θα μειώσει την παραγωγή του. Ένα απλό ράφι πάνω από ένα θερμαντικό σώμα από χυτοσίδηρο κόβει το 20% της παραγωγής του. Το κλασικό περίβλημα καλοριφέρ, το οποίο έχει μια συμπαγή κορυφή και ένα μεταλλικό, διάτρητο μέτωπο, θα μειώσει την παραγωγή κατά 30 τοις εκατό, γι ‘αυτό τα βρίσκουμε σε τόσα πολλά σπίτια.

Επισκευή καλοριφέρ: Εξαερισμός

Εάν βρείτε τα θερμαντικά σώματα ζεστού νερού να μην είναι τόσο ζεστά όσο θα θέλατε, μπορεί να χρειαστούν εξαερισμό. Επειδή το κρύο νερό κρατά περισσότερο αέρα από το ζεστό νερό, όταν θερμαίνεται το νερό, αυτός ο αέρας βγαίνει από το διάλυμα και ανεβαίνει στην κορυφή του καλοριφέρ. Μόλις φτάσει εκεί, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του νερού, κάνοντας ορισμένα καλοριφέρ να παραμείνουν κρύα.

Ο εξαερισμός είναι η διαδικασία ανοίγματος στο ελάχιστο τον αεραγωγό για να επιτρέψει στον παγιδευμένο αέρα να διαφύγει έτσι ώστε η ροή να μπορεί να συνεχιστεί.

Πώς να φροντίσετε τα καλοριφέρ σας

Πώς να εξαερώσετε ένα καλοριφέρ ζεστού νερού

Αναζητήστε τον αεραγωγό κοντά στην κορυφή του καλοριφέρ.
Στρέψτε τον θερμοστάτη σας στην ελάχιστη θερμότητα για να σταματήσετε να ρέει το νερό.
Έχετε έναν μικρό κουβά και ένα κουρέλι έτοιμο να πιάσει τυχόν ψεκασμούς και, στη συνέχεια, ανοίξτε τον αεραγωγό με ένα κατσαβίδι ή ένα κλειδί εξαερισμού
Μόλις ο αέρας σταματήσει να ψεκάζει και το νερό αρχίσει να ρέει κανονικά, τελειώσατε.
Όλα τα θερμαντικά σώματα ατμού ξεκινούν πλήρως γεμάτα με αέρα και θα εξαερωθούν αυτόματα όσο το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Επισκευή καλοριφέρ: Διαρροές

Όσον αφορά τον καθορισμό διαρροών καλοριφέρ, δεν υπάρχει εύκολη λύση – όλα εξαρτώνται από το πού βρίσκεται η διαρροή και πόσο σοβαρή είναι. Τα θερμαντικά σώματα ατμού, επειδή βρίσκονται υπό πολύ λιγότερη πίεση από τα θερμαντικά σώματα ζεστού νερού, είναι συνήθως πιο εύκολο να διορθωθούν.

Για να ξεκινήσετε, καθορίστε πρώτα πού είναι η διαρροή. Ένας καθρέφτης επιθεώρησης μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς θα σας επιτρέψει να δείτε γύρω από τις γωνίες και σε χώρους που δεν είναι εύκολα ορατοί. Εάν η διαρροή είναι απλώς μια τρύπα και δεν είναι μια μεγάλη καταστροφή και ενδέχεται να μπορείτε να το διορθώσετε.

Επιλέξτε τους υδραυλικούς της εταιρείας 24gr.gr

Η εταιρεία μας, 24gr διαθέτει υδραυλικούς στην Αθήνα με πολυετή πείρα στο χώρο, οι οποίοι αναλαμβάνουν υδραυλικά έργα και υδραυλικές εργασίας, εδώ και πολλά χρόνια. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην άμεση εξυπηρέτηση αφού οι υδραυλικοί 24ώρες για Αθήνα είναι δίπλα σας ανά πάσα στιγμή, εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα μέσα και πάντα με καλή διάθεση για να σας εξυπηρετήσουν σε ότι βλάβη έχει προκύψει.

Καλέστε μας για υδραυλικό στην Αθήνα και σίγουρα θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε και να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας γύρω από τα υδραυλικά και αποχετευτικά συστήματα του σπιτιού ή της επιχείρηση σας!!

Δείτε περισσότερες υδραυλικές συμβουλές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button