Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό;

Το ενεργειακό πιστοποιητικό αποτελεί πλέον μία απαραίτητη από τον νόμο πιστοποίηση που υποχρεούται να έχει κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού που έχει προβεί σε κάποια ανακαίνιση αλλά και οποιοσδήποτε κάτοχος ενός χώρου που επιθυμεί να τον νοικιάσει ή να τον πουλήσει.

Γνωστό και ως Π.Ε.Α., το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης εκδίδεται μόνο από εξουσιοδοτημένο ελεγκτή και είναι υποχρεωτικό να φέρει επάνω του την σφραγίδα του τμήματος στο οποίο εκδόθηκε. Το ενεργειακό πιστοποιητικό εκδίδεται ως αποδεικτικό για την ενεργειακή κατάταξη ολόκληρου του σπιτιού ή ενός μέρος αυτού.

Εάν κι εσείς ανήκετε σε κάποια από τις περιπτώσεις όπου ο νόμος επιβάλει ως υποχρεωτική την ύπαρξη ενεργειακού πιστοποιητικού θα πρέπει να φροντίσετε στην άμεση έκδοση του καθώς η παράλειψη μπορεί να σας επιφέρει πρόστιμο που θα κυμαίνεται, ανάλογα την περίπτωση, από 1000€ έως και 10000€.

Για πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται προκειμένου να εκδοθεί ένα ενεργειακό πιστοποιητικό.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού;

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να νοικιάσουμε, να μεταβιβάσουμε ή να πουλήσουμε κάποιο οίκημα που βρίσκεται στην ιδιοκτησία μας είναι απαραίτητο να κάνουμε τις απαιτούμενες κινήσεις για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Το ίδιο υποχρεωμένος είναι και ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’οίκον” αλλά και εκείνος ο ιδιοκτήτης που σκοπεύει να κάνει μία ανακαίνιση στον χώρο του σπιτιού ή της επιχείρησής του.

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το ενεργειακό πιστοποιητικό;

Για να μπορέσει κανείς να αιτηθεί την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να φέρει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα που ακολουθούν και που χωρίς αυτά η διαδικασία της έκδοσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτά που χρειάζεστε λοιπόν είναι τα εξής:

 • Όνομα ιδιοκτήτη.
 • Διεύθυνση ιδιοκτήτη.
 • Α.Φ.Μ. ιδιοκτήτη.
 • Δ.Ο.Υ. ιδιοκτήτη.
 • Κ.Α.Ε.Κ. Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (στην περίπτωση που η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι σας έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο).
 • Η άδεια οικοδόμησης για κτίρια που χτίστηκαν από το 1983 και μετά.
 • Δήλωση αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου(στην περίπτωση που υπάρχει).
 • Συμβόλαιο ιδιοκτησίας.

Ποια είναι τα προαιρετικά δικαιολογητικά για το ενεργειακό πιστοποιητικό;

Πέραν τον απαιτούμενων δικαιολογητικών υπάρχει και μία λίστα με προαιρετικά δικαιολογητικά για το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα διευκολύνουν την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων και τις διάφορες σχετικές  διεργασίες όπως επίσης είναι πιθανότερο να μας φέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 • Κάτοψη κτιρίου.
 • Μελέτη θερμομόνωσης.
 • Μελέτη θέρμανσης.
 • Αποδεικτικό συντήρησης λέβητα.
 • Τιμολόγια ενεργειακών αποδόσεων από θέρμανση,ηλεκτροδότηση, ύδρευση και ότι άλλο μπορεί να διαθέτουμε.

Πως θα εκδώσετε ενεργειακό πιστοποιητικό;

Στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα 24 ώρες τεχνικοί θα βρείτε τους ηλεκτρολόγους αλλά και τους ενεργειακούς επιθεωρητές που χρειάζεστε προκειμένου να εξασφαλίσετε μια οικονομική και οικολογική λειτουργία του σπιτιού ώστε να έχετε την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και να μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας το πολύτιμο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Καλέστε τώρα και κάντε τις ερωτήσεις σας στους εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρείας μας και εκείνοι θα σας δώσουν τις απαντήσεις που αναζητάτε.

Δείτε περισσότερες συμβουλές για τις ηλεκτρολογικές βλάβες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button