ηλιακούς θερμοσίφωνες

5 υδραυλικά προβλήματα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι μια από τις πιο σημαντικές υδραυλικές εγκαταστάσεις σε ένα σπίτι ή μια επιχείρηση. Παρέχουν συνεχή παροχή ζεστού νερού για οικιακή ή εμπορική χρήση αποτελεσματικά και οικονομικά, χρησιμοποιώντας δωρεάν ηλιακή ενέργεια. Το σύστημα λειτουργεί συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας συλλέκτες (σωλήνες ή επίπεδα πάνελ) στρατηγικά τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου και προσανατολισμένο για την καλύτερη απόδοση.

Σήμερα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θεωρούνται εξαιρετική ιδέα, λόγω της αντοχής τους, των διαθέσιμων σχεδίων και δεν λείπει από κανένα σπίτι.

Η βασική γνώση σχετικά με την επισκευή του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη εάν ο θερμοσίφωνας σας καταρρεύσει και θέλετε να διατηρήσετε τα έξοδα χαμηλά. Όπως και άλλες συσκευές με ηλιακή ενέργεια, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα καθώς περνά ο χρόνος και τα στοιχεία αρχίζουν να φθείρονται. Εάν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού και θέλετε να μάθετε για τα 5 συνηθισμένα υδραυλικά προβλήματα που σχετίζονται με ηλιακούς θερμοσίφωνες, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης προβλημάτων, τότε καλέστε Υδραυλικοί Αθήνα.

Εάν ο ηλιακός θερμοσίφωνας σας εγκαταστάθηκε πρόσφατα, λάβετε υπόψη ότι απαιτείται περιοδική επιθεώρηση και τακτική συντήρηση για να διατηρήσετε το σύστημα αποτελεσματικό και λειτουργικό για πολλά ακόμη χρόνια.

Αλλά προτού αναλύσουμε τα 5 συνηθέστερα υδραυλικά προβλήματα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε τι είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και πώς λειτουργούν.

Τι είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες;

Με απλά λόγια, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα σύνολο ηλιακών συλλεκτών ή συλλεκτών, αντλιών, ελεγκτών, μονωμένων δεξαμενών αποθήκευσης και συνδετικών σωλήνων. Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι σε θέση να παγιδεύουν τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια και να τη μετατρέπουν σε θερμότητα – δωρεάν. Στη συνέχεια, η θερμότητα απορροφάται από νερό και αποθηκεύεται σε δεξαμενές αποθήκευσης για χρήση στο ντους, το πλύσιμο των πιάτων και την εφαρμογή πλυσίματος ρούχων.

Είναι απόλυτα ασφαλείς καθώς είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες από σκληρυμένο γυαλί και βαλβίδες ανακούφισης θερμοκρασίας και πίεσης για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της πίεσης του νερού. Επιπλέον, το σύστημα έρχεται με μια αντλία κυκλοφορίας που βοηθά στην κυκλοφορία νερού στο σύστημα, από το ηλιακό πάνελ έως μια δεξαμενή αποθήκευσης. Δεδομένου ότι ορισμένα μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα εκτίθενται συνήθως στα στοιχεία, είναι ζωτικής σημασίας να τα προστατέψετε από την υπερθέρμανση και την κατάψυξη.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κατηγοριοποιούνται σε διάφορους δημοφιλείς τύπους:

Συστήματα θερμοσιφώνων

Τα συστήματα θερμοσιφώνων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζεστού νερού με θέρμανση νερού άμεσα ή έμμεσα. Το θερμαντικό υγρό είναι αντιψυκτικό, όπως η γλυκόλη, οπότε όταν περνάτε από τον εναλλάκτη θερμότητας μεταφέρει τη θερμότητα στο νερό. Το σύστημα χρησιμοποιεί τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού που είναι εγκατεστημένη πάνω από τον συλλέκτη, έτσι ώστε το ρευστό να μπορεί να ανεβαίνει με φυσική μεταφορά στη δεξαμενή αποθήκευσης χωρίς τη χρήση της αντλίας. Αυτός ο τύπος ηλιακών θερμοσιφώνων είναι πολύ αποδοτικός σε περιοχές με υψηλή ηλιακή ενέργεια.

Το ολοκληρωμένο σύστημα (ICS ή batch) είναι, με το θερμοσίφωνο, ένα άλλο παθητικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε περιοχές με πολλή ηλιόλουστες ημέρες και όπου η ζήτηση για ζεστό νερό είναι υψηλή. Είναι απλώς κατασκευασμένα με τη χρήση ενός ή περισσοτέρων δεξαμενών που είναι βαμμένες σε μαύρο χρώμα, εγκαθίστανται μέσα στο κουτί και είναι καλά μονωμένες.

Συστήματα άμεσης κυκλοφορίας

Αυτός ο τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα λειτουργεί αντλώντας νερό από τις δεξαμενές αποθήκευσης στα πάνελ κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ωρών, αυξάνοντας έτσι τη χρήση ενέργειας.

Συστήματα αποστράγγισης – ηλιακοί θερμοσίφωνες

Σε αυτά τα συστήματα, το μη επεξεργασμένο ή επεξεργασμένο νερό κυκλοφορεί συνήθως μέσω ενός βρόχου. Ένας εναλλάκτης θερμότητας χρησιμοποιείται για τη μεταφορά θερμότητας στο πόσιμο νερό. Το σύστημα χρησιμοποιεί ελεγκτές, αισθητήρες και αντλίες για να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το σύστημα. Τα βράδια ή τις νύχτες, το νερό στραγγίζεται από τη βαρύτητα για να αποφευχθούν οι βρόχοι μεταφοράς και το πάγωμα.

Έμμεσα συστήματα θέρμανσης νερού

Αυτά τα συστήματα λειτουργούν με κυκλοφορία νερού που προστατεύεται από ψύξη μέσω κλειστού βρόχου. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ένας εναλλάκτης θερμότητας για τη μεταφορά θερμότητας στο νερό στη δεξαμενή αποθήκευσης. Τα διαλύματα νερού-αιθυλενογλυκόλης και νερού-προπυλενογλυκόλης είναι εξαιρετικά παραδείγματα υγρών που προστατεύονται από ψύξη.

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στα 5 πιο κοινά υδραυλικά προβλήματα που σχετίζονται με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και πώς να τα διορθώσουμε.

Υδραυλικά προβλήματα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Όπως και με άλλες συσκευές, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι επίσης επιρρεπείς σε προβλήματα, αστοχίες στοιχείων που δεν μπορούν να αποφευχθούν και καταστάσεις που θα οδηγούσαν σε δαπανηρές επισκευές.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι η συσσώρευση ιζημάτων, η διάβρωση των μεταλλικών μερών, η φθορά (γήρανση, φθορά) των μη μεταλλικών, η ψύξη (σε κρύα κλίματα), η διαρροή υγρών και η ανεπαρκής παροχή ζεστού νερού ή καθόλου ζεστό νερό.

Μερικά από τα υδραυλικά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν με τακτική συντήρηση, όπως ομαλή λειτουργία και αναμενόμενη απόδοση.

Πρόληψη προβλημάτων και τι να ελέγξετε στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

 • Καθαρίστε τα τζάμια του συλλέκτη από χώμα, σκόνη, φύλλα, βλάστηση και άλλα ξένα υλικά που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ή να καταστρέψουν τα εξαρτήματα.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα στεγανοποιητικά δεν είναι ραγισμένα και κατεστραμμένα και ότι δεν υπάρχει διαρροή υγρού.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα μπουλόνια και τα παξιμάδια της δομής στήριξης δεν είναι λασκαρισμένα.
 • Επισκευάστε τυχόν ρωγμές στο τζάμι του συλλέκτη ή αντικαταστήστε το εάν χρειάζεται.
 • Ελέγξτε τη δεξαμενή αποθήκευσης για διαρροές και βεβαιωθείτε ότι οι βαλβίδες λειτουργούν, ειδικά η βαλβίδα εκτόνωσης θερμοκρασίας και πίεσης.
 • Εάν η συσσώρευση ιζημάτων συμβαίνει συχνά, αντικαταστήστε το υγρό μεταφοράς θερμότητας εάν είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία (σκληρό νερό) ή εγκαταστήστε ένα αποσκληρυντικό νερού.
 • Προσθέστε τη μόνωση όπου απαιτείται για να μειώσετε τον κίνδυνο ψύξης και χαμηλής απόδοσης.
 • Ελέγξτε την αντλία, τους αισθητήρες και τους ελεγκτές, καθαρίστε και αντικαταστήστε εάν χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

1. Δεν παράγεται ζεστό νερό στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Μερικές φορές, το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργεί, αλλά δεν θα παράγει ζεστό νερό. Η αιτία αυτού του προβλήματος δεν είναι παραπλανητική. Κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων ημερών ή εάν το γυαλί του ηλιακού πλαισίου είναι σπασμένο, δεν θα παγιδεύσει αρκετή ηλιακή ενέργεια. Εάν δεν υπάρχει αρκετή ηλιακή θερμότητα, το νερό μέσα στη δεξαμενή αποθήκευσης δεν θα ζεσταθεί, ειδικά εάν δεν υπάρχει εφεδρική θερμάστρα, όπως ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο ηλιακός θερμοσίφωνας σας ενδέχεται να μην παράγει ζεστό νερό είναι ότι ο θερμοστάτης (στο στοιχείο θέρμανσης) μπορεί να είναι ελαττωματικός.

Λύση

 • Βεβαιωθείτε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες είναι σωστά τοποθετημένοι όπου θα λαμβάνουν τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια και ελέγξτε ότι τα τζάμια δεν είναι σπασμένα, καλυμμένα ή σε σκιά.
 • Καθαρίστε τα πάνελ με ένα πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα φύλλα και άλλα.
 • Ελέγξτε τον θερμοστάτη για τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Αν όμως είναι κατεστραμμένο, αντικαταστήστε το.
 • Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια του αισθητήρα είναι σωστά συνδεδεμένα.

Εάν δεν υπάρχει αρκετό ζεστό νερό, βεβαιωθείτε ότι ο ηλιακός συλλέκτης έχει εγκατασταθεί σωστά και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια. Ελέγξτε το μέγεθος, την κλίση, τον προσανατολισμό και τα εμπόδια (σκίαση). Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας μέσω της δεξαμενής ή των υδραυλικών.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα λειτουργούν σωστά (αισθητήρες, ελεγκτές, αντλία).

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα, ζητήστε βοήθεια από τους Υδραυλικούς Αθήνα.

2. Διαρροή υγρού στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Η διαρροή υγρού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αναπτύξουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Αυτό το πρόβλημα προκαλείται συνήθως όταν ένα τζάμι συλλέκτη ή σωλήνας σπάσει, ή όταν η βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης στα ηλιακά πάνελ είναι κατεστραμμένη και ανοιχτή. Μια άλλη πιθανή αιτία διαρροής νερού σε ηλιακό θερμοσίφωνα μπορεί να συμβεί λόγω απώλειας εξαρτημάτων σωληνώσεων και θερμικής διαστολής.

Λύση

Πριν καλέσετε έναν Υδραυλικό Αθήνα, κάντε τα εξής:

 • Ελέγξτε τα εξαρτήματα σωλήνων και σφίξτε τυχόν απώλεια σύνδεσης ή αντικαταστήστε σπασμένους σωλήνες.
 • Αντικαταστήστε τη βαλβίδα θερμοκρασίας ή πίεσης με καινούργια ή αντικαταστήστε τη στεγανοποίηση.
 • Αντικαταστήστε τα ηλιακά πάνελ εάν το γυαλί βρεθεί σπασμένο.
 • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις θερμοστάτη για να μειώσετε την πίεση του συστήματος.

Σημείωση: Πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε εργασία αντιμετώπισης προβλημάτων, βεβαιωθείτε ότι έχετε απομονώσει το ηλιακό πλαίσιο.

– Βρείτε υδραυλικούς κοντά σας –

3. Ασυνήθιστος θόρυβος στην αντλία

Όταν ενεργοποιείτε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και ακούτε έναν ασυνήθιστο θόρυβο από την αντλία, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει συσσώρευση ιζήματος στην πτερωτή της αντλίας, εμποδίζοντας την περιστροφή της πτερωτής. Μια άλλη πιθανή αιτία ασυνήθιστου θορύβου στην αντλία οφείλεται στην αστοχία του ρουλεμάν. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο αέρας δεν παγιδεύεται μέσα στο σύστημα.

Λύση

 • Πρόσβαση στην αντλία και καθαρισμός των στροφείων από τυχόν εναποθέσεις ή συντρίμμια.
 • Εάν υποψιάζεστε αστοχία ρουλεμάν, λιπάνετε το ρουλεμάν με κατάλληλο λιπαντικό.
 • Εάν το πρόβλημα παραμένει, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε την αντλία.
 • Χαλαρώστε τη βίδα εξαερισμού εάν υπάρχει ή εξαερώστε τον αέρα. Ο αέρας που είναι κλειδωμένος στο σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει οποιαδήποτε ροή, ειδικά εάν η αντλία δεν έχει σωστό μέγεθος.

Εάν χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, επικοινωνήστε με 24gr.gr

4. Ανοιχτό κύκλωμα ή χαλαρές συνδέσεις στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Τη στιγμή που ο ηλιακός θερμοσίφωνας σας σταματά να λειτουργεί, είναι πιθανό να υπάρχουν ανοικτά κυκλώματα κατά μήκος της γραμμής σύνδεσης. Όπως και με άλλες συνδέσεις καλωδίων, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι επίσης επιρρεπείς σε απώλεια συνδέσεων με το χρόνο.

Λύση

 • Εντοπίστε τις συνδέσεις καλωδίων για να ελέγξετε αν έχουν σπασμένα καλώδια ή χαλαρή σύνδεση.
 • Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα εργαλεία για να κόψετε το ελαττωματικό τμήμα του καλωδίου.
 • Επανασυνδέστε το καλώδιο.

5. Προβλήματα του συλλέκτη στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα που οι ιδιοκτήτες σπιτιού πρέπει να γνωρίζουν. Τα ηλιακά πάνελ μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, επομένως οι συλλέκτες δεν είναι σε θέση να παγιδεύσουν τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια. Ένα από τα κύρια θέματα του ηλιακού συλλέκτη είναι το σπασμένο γυαλί. Επειδή δεν μπορείτε να διορθώσετε το σπασμένο γυαλί, μιλήστε με τους Υδραυλικούς κοντά σας για να λάβετε τις σωστές προσφορές, προτού αποφασίσετε τι θα κάνετε στη συνέχεια.

Ένας άλλος λόγος για προβλήματα ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσε να είναι ότι η βαφή επίστρωσης ή απορροφητή έχει υποβαθμιστεί. Επιπλέον, εάν υπάρχει συμπύκνωση στο γυαλί, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της ηλιακής πλάκας.

Λύση

 • Εάν το γυαλί του ηλιακού πλαισίου είναι σπασμένο, αντικαταστήστε το γυαλί ή αντικαταστήστε ολόκληρο το ηλιακό πάνελ.
 • Εάν υποψιάζεστε ότι η βαφή επίστρωσης ή απορροφητή έχει υποβαθμιστεί, τότε ξαναβάψτε τα πάνελ με βαφή ανθεκτική στη θερμότητα.
 • Δημιουργήστε μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του πίνακα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της συμπύκνωσης στο γυαλί.

Επικοινωνήστε με Υδραυλικοί Αθήνα για προβλήματα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια τεχνολογία που έχει έρθει να μείνει. Είτε θέλετε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο είτε να καθαρίσετε τα πιάτα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή πηγή ζεστού νερού όλο το χρόνο.

Όταν το σύστημα αναπτύσσει προβλήματα, η διαδικασία επισκευής πρέπει να γίνεται εγκαίρως και χωρίς να ξοδεύετε πάρα πολλά χρήματα. Είναι καλό να γνωρίζετε τα βασικά ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε απλά υδραυλικά προβλήματα πριν εμπλακείτε στις υπηρεσίες ενός τεχνικού.

Όπως φαίνεται από τον οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων, ορισμένα προβλήματα είναι εύκολο να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν, ενώ άλλα, όπως “χωρίς ζεστό νερό” ή “όχι αρκετό ζεστό νερό“, απαιτούν περισσότερη δουλειά και εξειδικευμένους τεχνικοί 24 ώρες το 24ωρο.

 

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button