pos-tha-eksafanisete-ti-moyxla-apo-to-spiti-sas-gia-panta

Συχνά ξεχνάμε να προσθέτουμε την υγρασία και τη μούχλα ως μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα των συγχρόνων κτιρίων και ειδικά των χώρων που ζούμε. Η συσσώρευση υγρασίας και μούχλας πέρα από ένα άσχημο θέμα στην όψη και στην οσμή, κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία των ενοίκων αλλά και την στατικότητα του κτιρίου. Οι τεχνικοί της εταιρείας 24gr.gr σας ετοίμασαν έναν λεπτομερή οδηγό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της μούχλας στο χώρο του σπιτιού σας μια για πάντα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συζητάμε για τη σωστή μόνωση των σπιτιών μας για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας που δαπανούμε κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν όμως προβλήματα που δημιουργούνται από την απόλυτη μόνωση μιας μονοκατοικίας ή διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία που δεν σκεφτόμαστε μέχρι να βρεθούμε αντιμέτωποι μαζί τους. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι η μούχλα σε τοίχους, έπιπλα ή ακόμα και στα ρούχα μας. Άλλα ας τα δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μούχλα;

Είναι γεγονός ότι αρκετοί από εμάς πιστεύουμε ότι η μούχλα είναι ένα φυτό ή ένα παράσιτο που κάτοικοί στο σπίτι μας. Η αλήθεια βέβαια δεν πλησιάζει και πολύ αυτές τις απόψεις γιατί η μούχλα είναι ένας μύκητας που μπορεί να αποδειχθεί τοξικός σε πολλές περιπτώσεις. Ο μύκητας της μούχλας υπάρχει ενεργός πολλά εκατομμύρια χρόνια και είναι αρκετά ανθεκτικός ακόμα και σε ισχυρά καθαριστικά προϊόντα.

pos-tha-eksafanisete-ti-moyxla-apo-to-spiti-sas-gia-panta

Πως αναπτύσσετε η μούχλα;

Η μούχλα για να αναπτυχθεί θα πρέπει ο χώρος να έχει τις κατάλληλες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Ζέστη, υγρασία και τροφή για τους σπόρους του μύκητα, όπως το ξύλο. Αν θεωρείται ότι τα σπόρια του μύκητα είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε και να εξοντώσετε μάλλον θα απογοητευτείτε. Τα σπόρια βρίσκονται σχεδόν σε όλο το σπίτι σας και το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη μούχλα είναι να σταματήσετε τους τρόπους που αναπτύσσετε.

Που αναπτύσσετε συνήθως η μούχλα;

Όπως είδαμε και λίγο πιο πάνω οι σπόροι της μούχλας βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι σας οπότε είναι λογικό να πούμε ότι η μούχλα μπορεί να παρουσιαστεί παντού. Συνήθως αναπτύσσετε σε μέρη απομονωμένα και σκοτεινά που έχουν υγρασία και ζέστη, όπως το υπόγειο, η κουζίνα, το μπάνιο ή σε τοίχους που υπάρχουν κοντά σπασμένοι σωλήνες νερού.

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη μούχλας που μπορείτε να συναντήσετε στο σπίτι σας;

Η μούχλα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και υφές. Συνήθως εμφανίζετε σε λευκό, μαύρο, κίτρινο, μπλε ή πράσινο χρώμα και μοιάζει σαν να έχει αποχρωματιστεί ή σαν να υπάρχει ένας “λεκές” σε μια επιφάνεια. Τα πιο γνωστά είδη μούχλας είναι :

 • Alternaria και συνήθως τον βρίσκουμε σε υγρούς και κλειστούς χώρους, όπως το ντους ή τις υδρορροές.
 • Aspergillus και βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους που έχουν αρκετή σκόνη ή τροφές σε μορφή σκόνης και οικοδομικά υλικά, όπως οι γυψοσανίδες.
 • Cladosporium  και μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε δροσερές, όσο και σε ζεστές περιοχές του σπιτιού σας. Συνήθως εντοπίζεται σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες.
 • Penicillium όπου εντοπίζεται συνήθως σε υλικά που έχουν καταστραφεί από το νερό και συχνά έχει ένα μπλε ή πράσινο χρώμα.

pos-tha-eksafanisete-ti-moyxla-apo-to-spiti-sas-gia-panta

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι έχετε μούχλα στο σπίτι σας;

Η έκθεση στη μούχλα δεν προκαλεί σε όλους τους ανθρώπους προβλήματα στην υγεία τους αλλά υπάρχουν ωστόσο και μερικοί που παρουσιάζουν αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα. Η υπερβολική υγρασία πάνω σε κάθε υλικό μπορεί να αναπτύξει μύκητες, βακτηρίδια, μούχλα και η μούχλα με τη σειρά της ουσίες επιβλαβείς για τη υγεία του ανθρώπου. Η έκθεση στη μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη, τους πνεύμονες, το λαιμό και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει μια αλλεργική αντίδραση στη μούχλα είναι :

 1. Καταρροή ή φραγμένη μύτη.
 2. Φαγούρα στη μύτη και φτέρνισμα.
 3. Πονόλαιμος και βήχας.
 4. Αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα.
 5. Πονοκέφαλος και φαγούρα στα μάτια.

Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια ότι υπάρχει μούχλα στο σπίτι σας και αφορούν την υγεία σας. Υπάρχουν βέβαια και κάποια προειδοποιητικά σημάδια στο σπίτι σας που πρέπει να προσέξετε. Η χαρακτηριστική μυρωδιά και οι γνωστοί κίτρινοι και πράσινοι λεκέδες στο ταβάνι και τους τοίχους του σπιτιού σας είναι τα κύρια σημάδια.

pos-tha-eksafanisete-ti-moyxla-apo-to-spiti-sas-gia-panta

Πως θα αντιμετωπίσετε την μούχλα στο σπίτι σας;

Οι περισσότεροι από εμάς με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της μούχλας σε τοίχους και γωνίες είναι να τις καθαρίσουμε. Συνήθως ένα απλό τρίξιμο με ειδικά καθαριστικά για τη μούχλα ή με γιατροσόφια που θα μας πουν οι γνωστοί και οι φίλοι θα απομακρύνουμε για λίγο το πρόβλημα αλλά δεν θα το εξαλείψουμε. Η μούχλα θα εμφανιστεί γιατί πολύ απλά δεν απομακρύναμε τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης γι’ αυτήν.

Ο σωστός τρόπος για να απομακρύνουμε τη μούχλα μας είναι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βασικά βήματα :

 • Ελέγξτε όλο το σπίτι σας και όχι μόνο το χώρο που εμφανίστηκε η μούχλα. Συνήθως υπάρχουν περισσότερα από ένα σημεία εμφάνισης της. Τα πιο πιθανά σημεία είναι το μπάνιο, η κουζίνα και χώροι που δεν αερίζονται επαρκώς.
 • Μην πλησιάζεις το σημείο ή τα σημεία που έχει αναπτυχθεί μούχλα χωρίς προστασία. Γάντια και μάσκα είναι από τα πιο απαραίτητα εργαλεία που θα πρέπει να έχετε μαζί σας στην καταπολέμηση της.
 • Στην περίπτωση που θέλεις να καθαρίσετε μόνοι σας τα προβληματικά σημεία σας συστήνουμε να αποφύγετε τη χλωρίνη. Ο λόγος είναι ότι η χλωρίνη δεν σκοτώνει το μύκητα γιατί δεν έρχεται σε επαφή μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι γνωστό ότι διαβρώνει όλα τα υλικά που έρχονται σε επαφή μαζί του. Φυσικά είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία σας αν την εισπνέεται για πολύ ώρα ή έρχεστε σε επαφή μαζί της με γυμνά χέρια.
 • Η σωστή αντιμετώπιση της θα γίνει μόνο αν βρείτε την αιτία που παρουσιάζετε η μούχλα στους χώρους του σπιτιού σας και την διορθώσετε. Βουλωμένες υδρορροές, σπασμένοι σωλήνες και κάθε υδραυλική βλάβη μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της μούχλας. Αντικαταστήστε όλα τα υλικά που έχουν πάθει έστω και την παραμικρή ζημιά από τη υγρασία ή τη μούχλα και ελέγξτε την ασφάλεια όλου του κτιρίου σας.

pos-tha-eksafanisete-ti-moyxla-apo-to-spiti-sas-gia-panta

Πως μπορείτε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σας;

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών για την αντικατάσταση των χώρων αλλά και των πηγών που βοηθούν την μούχλα να αναπτυχθεί καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μερικά βήματα που μας συμβουλεύουν οι υδραυλικοί Αθήνας της εταιρείας 24gr.gr.

 1.  Έλεγχος και συντήρηση των υδραυλικών σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο από ειδικούς υδραυλικούς. Στη περίπτωση που το υδραυλικό σας σύστημα είναι αρκετά παλιό ο έλεγχος θα πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνός και εξονυχιστικός.
 2. Συχνός έλεγχος σε όλα τα ντουλάπια της κουζίνας, του μπάνιου αλλά και όλων των ντουλαπών ρούχων για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της μούχλας σε περίπτωση επανεμφάνιση της.
 3. Εξωτερικός έλεγχος του σπιτιού αλλά και της μπογιάς. Η φουσκωμένη μπογιά είναι ένα δείγμα ύπαρξης υγρασίας στο χώρο. Με το πέρασμα του καιρού η μπογιά θα κάνει ρωγμές και θα ξεφλουδίσει.
 4. Παρακολουθούμε και ελέγχουμε τακτικά τους τοίχους, τα ταβάνια, τα πατώματα και τα χαλιά στο σπίτι για ύποπτα σημάδια. Σημάδια όπως αποχρωματισμό, σκασίματα, φουσκάλες ή φουσκώματα.
 5. Η χρήση αφυγραντήρα είναι μια ιδανική λύση για τη διατήρηση της υγρασίας του σπιτιού στα ιδανικά επίπεδα. Επιλέξτε έναν βάση των συνολικών τετραγωνικών του σπιτιού σας και της οικονομικής δυνατότητας σας.
 6. Ο σωστός φωτισμός και ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού σας θα βοηθήσουν στην μη επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σας.

Δείτε ακόμη :

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού
Shares
Call Now Button